Leasing-sopimukset kirjanpidossa
Lähdetään liikkeelle leasing-sopimuksen määrittelystä ja siitä, milloin sopimus syntyy.
Moikka,
Asiakirjat ovat keskeisiä organisaation toiminnalle. Niihin kertyy tietoa, niillä jaetaan tietoa. Niitä luodaan, kopioidaan, skannataan, editoidaan. Niitä tallennetaan, etsitään, lähetetään, vastaanotetaan, tulostetaan. Asiakirjoilla luodaan mielikuvia. Iso osa tietotyöläisen työajasta kuluu asiakirjojen kanssa, tunteja päivässä.
Tavassa käsitellä asiakirjoja näkyy myös tekijänsä kädenjälki. Sekä hyvässä että pahassa. Laadukkaat asiakirjat tuovat organisaatiolle kilpailuetua. Huolimaton suhtautuminen altistaa organisaation turhille riskeille.
Document Housen missio on tuoda älyä asiakirjoihin sen elinkaaren eri vaiheissa.
Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella, niin käydään teidän tilannetta läpi.
ps. erityisen tärkeätä on varmistaa, että asiakirjan elinkaari lähtee heti alusta alkaen oikealle polulle - myöhemmässä vaiheessa alun virheitä on vaikea korjata.
Leasingsopimusten haaste julkisen talousinformaation näkökulmasta on ollut, että merkittävä osa yrityksen vastuista on raportoitu taseen ulkopuolella. Suomessakin voimassa oleva lainsäädäntö edellyttää vain, että leasingvastuut eritellään taseen liitetiedoissa.
IFRS/IAS-laskentaa noudattavissa yrityksissä kuitenkin rahoitusleasingsopimukset on pitkään jo raportoitu varsinaisen taseen puolella.
Pitkä projekti leasing-säädösten yhtenäistämiseksi ja tarkentamiseksi uudeksi IAS – standardiksi on valmis. Uusi standardi astui voimaan IASB:lta (International Accounting Standards Board) vuoden 2015 loppupuolella.
Document House Oy:n asiakkaista suurin osa hankkii laitteensa erimuotoisin leasing-järjestelyin. Olemme saaneet asiakkailtamme useita tiedusteluja aiheesta ja siksi lienee paikallaan valottaa tämän aihepiirin muutamaa tiedossa olevaa yksityiskohtaa hiukan.
IAS 17 – standardi on tähän saakka edellyttänyt, että rahoitusleasingsopimuksella hankittu omaisuus kirjataan taseeseen.
IASB ja sen amerikkalainen vastine Financial Accounting Standards Board (FASB) ovat kuitenkin pyrkineet jo useamman vuoden ajan yhtenäistämään kirjanpitostandardejaan siten, että ne voisivat antaa laajemman, mutta yhtenevän suosituksen leasingin käsittelystä kirjanpidossa.
Erimielisyyksiä komiteoiden välille jää, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että suurempi osa leasingsopimuksista raportoidaan jatkossa taseen erissä liitetietokäsittelyn sijaan. Yksityiskohtaisten ohjeistusten antaminen on kuitenkin äärimmäisen hankalaa.
Lisäksi yrityksen vuokrasopimuksia tulee tarkastella oikeastaan yksi kerrallaan. Siksi ei mitään yleispätevääkään ohjetta kirjanpitokäsittelystä voi antaa.
Yritysten tilintarkastajat ja konsultit varmasti aikanaan ovat asiantuntemuksellaan tässä avuksi. Ensin toki standardin pitää tulla voimaan.
Suomessa aiemmin voimassa olleen kirjanpitoasetuksen mukaan leasingvastuut on voitu raportoida taseen liitetiedoissa. Tästä on voitu poiketa, mikäli tilinpäätös on esitetty IFRS-säädösten mukaisena.
Nyt on kuitenkin uusi kirjanpitolaki ollut voimassa jo 1.1.2016 lähtien. Tässä uudessa säädöksessä annetaan mahdollisuus kirjata rahoitusleasing kuten IAS 17 – standardissa on ohjeistettu.
Finanssialan keskusliitto FK suositteleekin omassa kannanotossaan (kirjanpitolain uudistuksesta), että kansallinen tapamme kirjata kaikki leasingsitoumukset vastuina taseen liitetiedoissa säilyy.
Jatkoa luvassa lähipäivinä aiheella: Leasing-sopimukset kirjanpidossa.
Jos haluat kuulla lisää, voit ottaa yhteyttä asiantuntijaamme.
Lähteet: www.pwc.fi, IRFS Foundation, Kirjanpitolainsäädännön muutokset – työryhmän mietintö
Lähdetään liikkeelle leasing-sopimuksen määrittelystä ja siitä, milloin sopimus syntyy.
Pelkkä ahkeruus ei riitä Huipulle mahtuu vähän ihmisiä ja huipulle pääseminen vaati kovan työn lisäksi intohimoa ja rakkautta lajiin kuin lajiin.
Asiakirjanhallinnan ekosysteemi on laaja ja monimutkainen, ja siihen kuuluu lukematon määrä työkaluja, jotka on suunniteltu helpottamaan asiakirjojen...