Skip to the main content.

kameleon-symbol

Moikka,

Asiakirjat ovat keskeisiä organisaation toiminnalle. Niihin kertyy tietoa, niillä jaetaan tietoa. Niitä luodaan, kopioidaan, skannataan, editoidaan. Niitä tallennetaan, etsitään, lähetetään, vastaanotetaan, tulostetaan. Asiakirjoilla luodaan mielikuvia. Iso osa tietotyöläisen työajasta kuluu asiakirjojen kanssa, tunteja päivässä.

Tavassa käsitellä asiakirjoja näkyy myös tekijänsä kädenjälki. Sekä hyvässä että pahassa. Laadukkaat asiakirjat tuovat organisaatiolle kilpailuetua. Huolimaton suhtautuminen altistaa organisaation turhille riskeille.

Document Housen missio on tuoda älyä asiakirjoihin sen elinkaaren eri vaiheissa. 

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella, niin käydään teidän tilannetta läpi. 

ps. erityisen tärkeätä on varmistaa, että asiakirjan elinkaari lähtee heti alusta alkaen oikealle polulle - myöhemmässä vaiheessa alun virheitä on vaikea korjata.

Ideation Brainstorming Tips Infographic Graph-6

2 min read

Asiakirjan todellinen kyky piilee sen pinnan alla olevissa kerroksissa!

Asiakirjan todellinen kyky piilee sen pinnan alla olevissa kerroksissa!

Hallitse digiajan asiakirjat

 

Office-asiakirjoissa, kuten Word-, Excel- ja PowerPoint-tiedostoissa, on useita tasoja, joihin harvoin kiinnitetään huomiota, vaikka ne ovat merkittäviä asiakirjan toimivuuden, tietoturvan ja käyttökokemuksen kannalta. Tässä on kuvaus näistä tasoista:

 

1. Pinta (Visuaalinen sisältö)

  • Teksti ja grafiikat: Tämä on se, mitä käyttäjät näkevät heti asiakirjaa avatessaan. Siihen kuuluvat kirjoitettu teksti, kuvat, taulukot, kaaviot ja muut visuaaliset elementit.
  • Muotoilu: Fontit, värit, rivivälit ja otsikkotyylit, jotka määrittelevät asiakirjan ulkoasun ja luettavuuden. Muotoilulla on iso rooli asiakirjan ammattimaisessa ulkonäössä ja viestinnässä.

 

2. Metatiedot (Taustatiedot)

  • Asiakirjan ominaisuudet: Kuten tekijä, asiakirjan luontipäivämäärä, viimeisin muokkaaja, versiohistoria, ja avainsanat. Nämä tiedot ovat näkymättömiä, ellei niitä erikseen tarkastella, mutta ne ovat olennaisia asiakirjan hallinnan ja järjestämisen kannalta.
  • Tiedoston nimi ja polku: Dokumentin sijainti ja tiedoston nimi voivat sisältää tärkeitä tietoja tiedoston sisällöstä ja omistajuudesta.

 

3. Rakenne ja tyylit (Asiakirjan hallittu muotoilu)

  • Tyylit: Esiasetetut otsikot, kappaletyylit ja luettelot, jotka määrittelevät asiakirjan yhtenäisen rakenteen. Tyylit auttavat varmistamaan, että asiakirja on visuaalisesti johdonmukainen ja helppolukuinen.
  • Osioiden jakaminen: Monimutkaisissa asiakirjoissa voi olla osioita, joissa on erilaisia sivuasetuksia tai sivunumerointi. Tämä rakenne jää usein huomaamatta, mutta se on kriittinen esimerkiksi raporttien tai sopimusten hallinnassa.

 

4. Piilotettu sisältö (Lukematon sisältö)

  • Kommentit ja seuratut muutokset: Piilotetut kommentit ja muutoshistoria voivat olla näkymättömiä asiakirjan lopullisessa versiossa, mutta ne voivat sisältää tärkeitä keskusteluja ja tarkistuksia asiakirjan eri versioista.
  • Kentät ja linkit: Asiakirjat voivat sisältää dynaamisia kenttiä, kuten sivunumeroita, päivämääriä tai viittauksia muihin asiakirjoihin. Nämä elementit päivitetään automaattisesti, mutta niitä ei näe suoraan lukemalla.

 

5. Taustalla olevat tiedot ja ohjelmointirakenteet (Sisäinen koodi)

  • Makrot ja automaatio: Monissa asiakirjoissa on piilotettuja makroja tai skriptejä, jotka voivat automatisoida tehtäviä. Vaikka ne parantavat asiakirjan toiminnallisuutta, ne voivat myös olla tietoturvariski, jos ne on huonosti toteutettu tai niissä on haittakoodia.
  • XML-rakenne: Office-asiakirjat perustuvat usein XML-formaattiin, joka määrittelee asiakirjan sisäisen rakenteen. Se sisältää kaiken metatiedoista asetteluun ja sisältöön. Tämä rakenne on tärkeä ohjelmointirajapinnoille ja asiakirjan skaalautuvuudelle eri järjestelmissä.

 

6. Tietoturva ja käyttöoikeudet

  • Käyttöoikeudet: Asiakirjaan voidaan liittää käyttöoikeusasetuksia, kuten vain luku -tila, suojaus salasanalla tai tiedoston jakamisen hallinta. Näitä ei välttämättä huomata, mutta ne ovat olennaisia asiakirjan tietoturvan kannalta.
  • Suojaus- ja tietoturva-asetukset: Office-asiakirjoihin voidaan asettaa suojaustasoja, kuten estää muokkaaminen tai tietojen kopioiminen. Ne eivät ole näkyviä, mutta ne varmistavat asiakirjan tietoturvan ja luottamuksellisuuden.

 

7. Vaatimustenmukaisuus ja auditointi

  • Versiohistoria: Asiakirjasta voidaan seurata sen eri versioita, mikä auttaa erityisesti auditoinneissa ja muutosten seurannassa. Tämä taso on erityisen tärkeä vaatimustenmukaisuuden (compliance) kannalta.
  • Digitaaliset allekirjoitukset ja todentaminen: Joissakin asiakirjoissa on digitaalisia allekirjoituksia, jotka varmistavat sisällön aitouden ja eheyden.

 

Yhteenveto

Vaikka käyttäjän huomio kiinnittyy usein asiakirjan näkyvään sisältöön (pintaan), asiakirjan todellinen arvo on sen pinnan alla olevissa kerroksissa. Näihin tasoihin kuuluvat metatiedot, tyylit, piilotettu sisältö, makrot ja tietoturva-asetukset, jotka vaikuttavat asiakirjan toimivuuteen, turvallisuuteen ja vaatimustenmukaisuuteen. Kameleon auttaa hallitsemaan näitä tasoja, jotta asiakirjat pysyvät johdonmukaisina, turvallisina ja helposti hallittavina.

Pilvipalvelut, asiakirjahallinta, työnkulut - mitä näillä kaikilla tekee?

Pilvipalvelut, asiakirjahallinta, työnkulut - mitä näillä kaikilla tekee?

Pilvipalveluiden kanssa on käynyt ”ei nähdä metsää puilta” –ilmiö. Termiä viljellään niin ahkerasti, ettemme enää kiinnitä siihen huomiota.

Read More
5 tulostamisen piilokulua ja miten niitä vähennetään

5 tulostamisen piilokulua ja miten niitä vähennetään

Tulostamisen piilokuluihin ei säästöjä etsittäessä välttämättä kiinnitetä huomiota yrityksissä, sillä ne ei välttämättä nouse esille ilman...

Read More
Näin valjastat asiakirjapohjassa piilevän kilpailuedun käyttöösi - kolme vinkkiä

Näin valjastat asiakirjapohjassa piilevän kilpailuedun käyttöösi - kolme vinkkiä

Yrityksen kilpailuetu mitataan vain käytännössä. Tässä blogissa saat tietää, miksi asiakirjapohjat ovat palapelin ratkaiseva palanen rakennettaessa...

Read More