Tunnista dokumentinhallinnan riskit ja paranna asiakirjojen tietoturvaa
Asiakirjojen tietoturvan varmistaminen on osa järkevää riskienhallintaa. Millä tavalla organisaatiossasi huolehditaan siitä? Onko olemassa...
Moikka,
Asiakirjat ovat keskeisiä monen organisaation toiminnalle. Niihin kertyy tietoa, niillä jaetaan tietoa. Niitä luodaan, kopioidaan, editoidaan. Niitä tallennetaan, lähetetään, etsitään. Asiakirjoilla luodaan mielikuvia. Iso osa tietotyöläisen työajasta kuluu asiakirjojen kanssa, tunteja päivässä.
Asiakirjoissa näkyy myös tekijänsä kädenjälki. Sekä hyvässä että pahassa. Laadukkaat asiakirjat tuovat organisaatiolle kilpailuetua. Huolimattomasti laaditut tai tallennetut asiakirjat syövät sitä ja altistavat vastuuhenkilöt erilaisille riskeille.
Lue Kameleon -sivuiltamme kuinka säästät työntekijöiden asiakirjoihin käyttämää aikaa ja helpotat heidän arkea. Kameleon on helppo käyttää ja käyttöönottaa. Se on organisaation yhteinen toimitapa.
Voit myös jättää yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeella:
Helsingin seudun kauppakamari teki helmikuussa 2015 selvityksen suomalaisten yritysten kyberturvallisuudesta. Selvitykseen osallistui 750 yritystä, ja tuloksissa paljastui monia riskitekijöitä. Haastattelimme Marko Sileniä, johtajaa Helsingin seudun kauppakamarilta, ja hän nimesi selvityksen mukaan suurimmiksi riskeiksi seuraavat:
Tilanne Suomessa kyberturvallisuusasioissa on tällä hetkellä samanlainen kuin Amerikassa muutamia vuosia sitten. Yritykset eivät ole vielä osanneet juurikaan varautua kyberturvallisuudesta huolehtimiseen ja hyökkäyksien estämiseen. Helsingin seudun kauppakamarin asiantuntija, Panu Vesterinen kiteyttää asian näin:
”Ei ole relevanttia miettiä, miksi joku haluaisi meidän (=yrityksen) tietoja viedä. Sen sijaan pitää hyväksyä, että näin voi tapahtua ja keskittyä sen ennakointiin.”
Lähes jokaisessa yrityksessä tieto on yksi olennaisimpia liiketoimintatekijöitä. Sen lisäksi, että tätä tietoa on tallessa yritysten työntekijöillä, sitä on myös lukuisissa mobiililaitteissa, tietokoneissa, intranetissä ja erilaisissa pilvipalveluissa. Voit kuvitella näiden tietojen olevan kuin lasitalossa sen jälkeen, kun ne ovat laitteessa, jolla on pääsy Internetiin. Vaikka ne ovat ”tallessa”, ne ovat silti nähtävillä ja helposti saatavilla, ellei niitä ole suojattu.
Kun kyberturvallisuuden merkitys on tiedostettu yrityksessä, aihetta voi lähestyä esimerkiksi miettimällä vastaukset seuraaviin kysymyksiin:
Eräänkin asiantuntijayrityksen toimitusjohtaja on todennut, että IT-hankinnoissa hyvin harvoin mietitään infrastruktuurin turvallisuutta. Tämä asia tulisi muistaa heti hankintaa määriteltäessä ja myös ostettaessa palveluita ulkoa palveluntarjoajalta. Turvallisessa infrastruktuurissa tietoja voidaan käyttää tehokkaasti. Tällä hetkellä valitettavasti tietojen käytettävyys tehokkaasti painaa vaakakupissa turvallisuutta enemmän.
Edelläkävijät ovat Suomessakin jo ottaneet kyberturvallisuuden toiminnassaan huomioon, mutta valtaosalla yrityksistä ei kuitenkaan ole aiheesta riittävästi tietoa. Toivomme, että yhä useampi toimija miettisi myös kyberturvallisuutta hankintoja tehdessään.
Helsingin seudun kauppakamarin Yrityksiin kohdistuvat kyberuhkat 2015 -selvitys
Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus
Asiakirjojen tietoturvan varmistaminen on osa järkevää riskienhallintaa. Millä tavalla organisaatiossasi huolehditaan siitä? Onko olemassa...
Yrityksen kilpailuetu mitataan vain käytännössä. Tässä blogissa saat tietää, miksi asiakirjapohjat ovat palapelin ratkaiseva palanen rakennettaessa...
Ethän jätä yrityksesi asiakirjoja tai sisältöjä yksilön tai sattuman varaan? Kameleon ohjaa yhdenmukaista toimintatapaa aina yritystasolta,...