Document House Blogi

Digitalisaation johtaminen

Kirjoittanut Kaj Seeste | 14. lokakuuta 2015 klo 11.12.00

 

Johtaminen = määrätietoista yhdessä kulkemista kohti sovittuja päämääriä ja tavoitteita. Se on ihmisten organisointia ja sosiaalista vuorovaikutusta siten, että jokainen voi antaa parastaan yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Digitalisaatio ei horjuta johtamisen perusperiaatteita, vaan antaa sille omat erityispiirteensä.

 

Muuttuvat tehtävät

 

Digitalisaation johtamisessa oman lisämausteen tuo poisoppimisen ja luopumisen johtaminen. Jotta ihmiset ja yritykset voivat tehdä asioita uudella tavalla, jostain vanhasta on väistämättä luovuttava. Se aiheuttaa helposti muutosvastarintaa.

 

Taitava johtaja selviytyy näistäkin tilanteista avoimen viestinnän avulla. Myös ihmisten mukaan ottaminen muutosprojekteihin auttaa muutoksen ”pehmentämisessä”. Kun ihmisillä on ollut mahdollisuus vaikuttaa muutoksen läpivientiin, se on helpompi ottaa vastaan.

 

Digitalisaation myötä johtajan täytyy luottaa alaisiinsa entistä enemmän. Hänen on annettava työntekijöille enemmän tilaa tehdä oikeita päätöksiä oikea-aikaisesti. Niin liike-elämän kuin muunkin maailman rytmi on niin vauhdikas, ettei joka tilanteessa ole aikaa kysyä lupaa yhdeltä tai useammalta taholta. Mitä enemmän hierarkiaa yrityksissä on, sitä suuremmasta asennemuutoksesta on kyse.

 

Mistä työntekijät sitten tietävät, mitkä ovat niitä oikeita päätöksiä? Johdon tehtävänä on varmistaa, että koko organisaatiolla on selkeästi mielessä tavoitteet, joihin pyritään sekä missä puitteissa toimitaan.

 

Kasvava rooli

 

Vaikka johdon on annettava osa vastuustaan ja vallastaan muille työntekijöille, johdon työmäärä ei suinkaan vähenny. Johtajien täytyy osata tehdä isoista ja monimutkaisista asioista yksinkertaisia. Yksinkertaistaminen on taitolaji.

 

Lisäksi johtajien pitää lisätä koko organisaation tietotaitoja siitä, miten tehdyt päätökset ovat vaikuttaneet ja miten ne vievät kohti yhteistä tavoitetta. Se ohjaa jatkossa jokaista entistä parempia päätöksiä kohti.

 

Työ on jatkuvaa ja muutosvastarintaa ilmenee varmasti aktiivisestakin viestinnästä huolimatta. Johtajalle on kuitenkin epäilemättä palkitsevaa nähdä alaistensa onnistumisia ja kehitystä omassa työssään. Sekin on osa digitalisaatiota – kehittyminen ja uusien asioiden haltuunotto.

 

Henkilön, joka johtaa digitalisaatiota, ei itse tarvitse olla diginatiivi, digiosaaja tai Tolvasen veroinen digitalisti. Hänen täytyy olla valmis raivaamaan organisaatiossa tilaa digitalisaatiolle ja valmistaa ihmiset sen vastaanottoon. Johtajan rooliin kuuluu siis edelleen johtaminen eikä digitalisaation johtamisesta siten pitäisi muodostua mitään kasvotonta mörköä.

 

Miten toteutat?

 

Joitain ohjenuoria mietin kuitenkin valmiiksi teille, jotka työssänne johdatte digitalisaatiota tai aiotte ryhtyä siihen.

  1. Tee päätös digitaalisuuden suunnasta
Mieti, mihin olet organisaatiota viemässä. Mitä haluat työntekijöiden uudessa tilanteessa tekevän? Miten koulutat ja valmennat heidät siihen?

 

  1. Konkretisoi tavoite numeroiksi
Johtajalle varmasti tuttua – aseta tavoite. Millaisilla luvuilla voit arvioida tavoitetilaan pääsemistä? Entä miten mittaat onnistumista matkan varrella? Matka on vähintään yhtä tärkeä kuin määränpää ja sen aikana tavoitteetkin voivat muuttua.

 

Lisää vinkkejä oppaassamme: Näin johdat digitalisaatiota. Sisältää kohdat nro 1 – 7.